Enligt DN var nästan 202 000 personer öppet arbetslösa i november 2011. Av dessa har därmed ungefär 120 000 personer ingen ersättning alls. För den gruppen återstår att leva på familjen eller försörjningsstöd.
Enligt samma tidning är ett skäl att arbetsvillkoret (hur mycket du ska ha arbetat för att vara kvalificerad till A-kassa) har förändrats. Man måste ha arbetat minst 80 timmar i månaden under sex månader. Det innebär att många som arbetat halvtid i sektorer där normalarbetstiden är mindre än 40 timmar per vecka inte får någon ersättning vid arbetslöshet.
Att så många står utanför A-kassan är en anledning att införa en obligatorisk arbetslöshetsförsäkring. Men också att se över villkoren för hur man blir kvalificerad för A-kassan.
Andra bloggar
Det är inte att folk inte är med i A-kassan, det är de allra flesta trots shockhöjningarna av avgiften för de mest utsatta grupperna (även om medlemskapet gått ner med över 10% pga det), och även om man inte är med så får man grundersättning om man uppfyller arbetsvillkoret. Problemet är att så många inte uppfyller det nya arbetsvillkoret och därmed inte får någonting alls, oavsett om de är medlemmar i en A-kassa eller ej.
SvaraRaderaHej Niklas,
SvaraRaderaDelar helt din syn. Var kanske lite otydlig med vad jag menar. Min utgångspunkt är att vi ska ha en allmän försäkring som fungerar som en omställningsförsäkring när man blir arbetslös. På samma sätt som vi med sjukförsäkringen delar risken att bli sjuk på hela samhället bör risken att bli arbetslös också hanteras av samhället (givetvis med hänsyn tagen till att försäkringen inte ska överutnyttjas i form av karensdag(ar) och nedtrappning av ersättningen i arbetslöshetsförsäkringen).
Det är inte rimligt att så många människor blir en del av försörjningsstödet för att de inte omfattas av a-kassan. Det är definitivt läge att se över kriterierna för att omfattas av a-kassan.
Och hur tycker du att vi ska göra när vi befinner oss i en lågkonjunktur, heading towards a depression? Idag finns det ca 40,000 jobb - och 400,000 arbetssökanden. Och det kommer att bli fler arbetslösa och färre jobb. Regeringen har slösat bort 100 miljarder på jobbskatteavdraget med YTTERST marginell jobbskapande effekt - som ju var anledningen till skattesänkningen. Men även om vi använder regeringens glädjekalkyler, 100,000 jobb, så kostar alltså dessa jobb 1,000,000 kr styck. (och krogmomssänkningen ska vi inte bara tala om!)
RaderaHade det inte varit bättre att använda de pengarna till en expansiv forskningspolitik? Då hade jag - som är forskare - kanske inte varit arbetslös. Astrazeneca hade kanske stannat kvar om det hade funnit mer medicinsk forskning. ELLER så hade man kunnat använda de pengarna till att INTE plåga sjuka och arbetslösa med. Alliansen har raserat tryggheten i Sverige. (det är iofs vad ni gick till val på, men varför säger du nu att du bryr dig om arbetslösa? Syftet med hela er politik är ju att ta från de många och ge till de få.)
Att hävda att "regeringen har slösat bort" miljarder på jobbskatteavdraget känns överdrivet.
SvaraRaderase sid 181 i finanspolitiska rådets rapport fr 2010.
http://www.finanspolitiskaradet.se/download/18.6c09f59d1287ef288f9800067863/Svensk+Finanspolitik+2010.pdf
Jag har ingenting emot att man satsar mer på forskning. Tvärtom. Det är precis det som sker just nu med den största satsning på forskning i modern tid.
Se t.ex.
http://www.dn.se/debatt/forskningen-pa-patienter-maste-oka-for-vardens-skull