fredag 30 oktober 2009
Studentrabatten i Skåne är inte snål
onsdag 28 oktober 2009
Skåne vs Västra Götaland 5-0
Handelskammaren i Västsverige har jämfört kollektivtrafiken i Skåne och Västra Götaland, se länk här, och här Rapporten hittar du här
Som skåning är det rolig läsning, Skåne vinner nämligen med 5-0 och är bättre på allt. Det är både billigare och snabbare att åka kollektivtrafik i Skåne.
1-0 Resandeutvecklingen.
Under de senaste tio åren har resandet med kollektivtrafiken i Skåne ökat med 73 procent i Västra Götaland är ökningen 24 procent. De boende i Skåne reser i genomsnitt 182 mil med kollektivtrafiken varje år, de boende i Västra Götaland 126 mil.
2-0 Kundnöjdhet.
I Skåne är 75 procent nöjda med kollektivtrafiken, i Västra Götaland 64 procent.
3-0 Kostnaden för pendlaren.
Ett månadskort för tåg- och bussresor mellan Lund och Malmö (ca 20km) kostar 690 kronor. Ingen prishöjning under 2010. En områdesladdning som gäller mellan Lerum och Göteborg (ca 20 km) kostar 995 kronor och höjs till 1015 kronor nästa år.
4-0 Hastigheten på kollektivtrafiken för pendlaren.
Resan i Skåne är ungefär 25 procent snabbare än i Västsverige.
5-0 Samhällets kostnader.
Skattebetalarna i Västra Götaland betalade 1,12 kr per kilometer (totalt 2,3 miljarder kronor) på kollektivtrafiken, motsvarande siffor för skånska skattebetalare är 44 öre (totalt 930 miljoner) under förra året.
Det här illustrerar mycket tydligt hur viktigt det är att ha en samlad aktör (Skånetrafiken) som ansvarar för kollektivtrafiken. (Jämför med Västra Götaland där kommunerna och regionen äger Västtrafik.) Men det handlar också om att våga satsa, att våga köra kollektivtrafik där bilen kör, utan att bussen ska stanna i varenda tätort. Det handlar om att vara kundfokuserad och att anpassa sig efter kundernas behov. Exempel; Skånetrafikens mycket generösa resegaranti.
Men det finns givetvis mycket att förbättra:
- Punktlighet. Framförallt tågtrafiken måste bli bättre. Citytunneln kommer att underlätta mycket, men "signalfel" är alltför ofta en irriterande faktor för oss som resenärer och som inte har med tunneln att göra. Regeringen satsar stora pengar på underhåll av väg och järnväg, jag hoppas att det ska minska problemen.
- Skapa gräddfiler för kollektivtrafiken så att bussar har större framkomlighet. Vi måste våga prioritera kollektivtrafikens framkomlighet på bekostnad av annan trafik.
- Skapa större kapacitet. Ett sätt är att införa spårvagnstrafik. Vad ska vi med spårvagnar till? får jag ofta höra med anledning av planerna på att ha spårvagnstrafik i Malmö, Lund och Helsingborg. "Det fungerar ju bra som det är". Kruxet är att kollektivtrafiken är i vägen för varandra, bussar som hindrar framkomligheten för andra bussar. Kapacitetmässigt är spårvagnen överlägsen. Dessutom mer estetiskt tilltalande, men det kanske inte hör hit.
Skolan kan lära av hälsoval
- Friskolor har ingen skyldighet att ta emot elever när skolan tycker att det är fullt. Kommunala skolor har å andra sidan ett krav att kunna ta emot alla, eftersom kommuner måste garantera den enskildes skolgång. Det aktualiserar Svd här Det rimliga vore att ingen aktör (friskola eller kommunal skola) fick neka någons val. I hälsovalet får individens val aldrig nekas och det har upplevts som rättvist och stärker individens valmöjlighet.
- Skapa lika villkor mellan friskolor. Samma krav, exempelvis i form av skolhälsovård, ska gälla för alla skolor.
- Skapa verklig möjlighet att välja. Idag upplever jag gymnasievalet som att föräldrar och elever får hem en massa reklam om olika skolors förträfflighet. Men det saknas objektiv information om lärartäthet, betygsnitt, etc. Den här typen av kvalitetsindikatorer finns på webbplatsen "mina vårdkontakter" för de olika enheterna i Hälsovalet.
tisdag 27 oktober 2009
Inför budget 2010: Stora satsningar på kollektivtrafiken!
Idag presenterar femklövern budgetsatsningar på kollektivtrafiken för 2010. Inlägget går också att läsa på femklöverns blogg, se här
Skånetrafiken har idag drygt 200 000 dagliga kunder och marknadsandelen uppgår till cirka 20 procent av allt resande. Det innebär att kollektivtrafiken idag tar marknadsandelar från bilen. I konkreta siffror handlar det om att närmare 130 miljoner resor gjordes förra året i Skåne.
En viktig förklaring till resandeökningen är den förändrade synen på Skåne som en del av en större region. Detta är en fantastisk utveckling av den skånska kollektivtrafiken som givetvis måste uppmuntras, värnas och förstärkas. Det är således avgörande att vi lyckas knyta samman bra boende med kultur, nöjen samt goda arbetsmöjligheter genom en effektiv och prisvänlig kollektivtrafik.
En utökad kollektivtrafik ger också stora miljövinster vilket ligger i linje med Region Skånes klimatmål och höga ambitioner inom miljöområdet.
Idag presenterar Femklövern sina satsningar för hur Skåne ska få den bästa kollektivtrafiken i landet:
Skånetrafiken får i uppdrag att ta fram fler attraktiva turistpaket, företagslösningar och resor med koppling till kultur- och idrottsevenemang. Det blir inga höjningar av biljettpriserna i kollektivtrafiken nästa år.- Studentrabatten gäller även 2010. Studentrabatten som infördes på prov tidigare år har blivit en succé och femklövern låter därför försöket med studentpriser fortsätta även nästa år.
- 30 miljoner kronor öronmärks för att förbättra informationen till resenärerna, öka framkomligheten för busstrafiken samt genomföra anpassningar för funktionshindrade.
De närmaste åren står Region Skåne inför stora utmaningar och redan år 2020 väntas Skåne ha ett fördubblat resande jämfört med 2006.Vårt mål är att Skåne ska ha den bästa kollektivtrafiken i landet och den styrande Femklövern har beslutat att nå målet genom kraftfulla investeringar, öppenhet för ny teknik och plånboksvänliga priser. Vinsten av detta, i form av en sammanknuten arbetsmarknadsregion och stora miljövinster, är så värdefull att den knappt kan beräknas i pengar.
måndag 26 oktober 2009
Viktiga förslag för framtidens universitetsjukhus
- En gemensam ledning för de båda sjukhusen bildas. Bent Christensen blir ny chef för Skånes Universitetssjukhus.
- Det bildas en forskningsplattform under namnet "Universitetsmedicinskt centrum Skåne". Det betyder att ledningen för Medicinska fakulteten kommer att samarbeta med sjukhusledningen på ett mer strukturerat sätt än idag.
- Det handlar t.ex om olika kulturer och styrsystem och att ledningen fungerar bättre när det finns en chef/ledning.
- Det handlar om att undvika dubbelarbete inom till exempel administration.
- De investeringar som sker i ny teknik, utrustning och byggnader kan optimeras och struktureras utifrån vad som är bra för Skåne och inte respektive sjukhus.
- Det underlättar samarbetet mellan Lunds Universitet (medicinska fakulteten).
Rosengårdsbarn behöver också vaccinera sig.
Det är viktigt att samhället påtalar att påföljderna av svininfluensan troligen är värre än biverkningarna av vaccinet. Det här visar att vi har brustit i vår förmåga att få ut vårt budskap bland de som inte enbart hämtar information från svenska medier.En fråga som infinner sig är om vi har haft information på fler språk än svenska?
måndag 19 oktober 2009
Jimmy Åkesson har också ett ansvar.
söndag 18 oktober 2009
Sverigedemokraterna stänger gränserna!
onsdag 14 oktober 2009
Om vikten att politiker är pålästa, exemplet FRA avskräcker.
tisdag 13 oktober 2009
Kampen mot gränshinder fortsätter..
"En arbetslös Malmöbo som blir timanställd i Danmark kan numera kombinera den inkomsten med utfyllnadsersättning från svensk a-kassa." Det är givetvis otroligt positivt att Öresund ses som en arbetsmarknad, att ersättningar inte är kopplade till vilken sida sundet man arbetar.
Jag upplever att socialförsäkringsminister och skåningen Christina Husmark Persson har ett mycket starkt engagemang för Öresundsintegrationen.
Även om dagens besked ger individen rätt till a-kassa även om man enbart är timanställd på danska sidan finns ett problem i att ersättningsnivåerna är olika. Det är alltså inte raka rör mellan inbetalningar och ersättningar, vilket skapar en osäkerhet för den enskilde. Jag ar tidigare bloggat om behovet att föra över frågorna på EU-nivå, se här
Här är min prioriteringslista på hinder som måste elimineras inom kort:
1. fungerande kollektivtrafik
2. Göra det möjligt att få betald praktik, även om den genomförs på andra sidan sundet.
torsdag 8 oktober 2009
Skickar brev till DSB First
Idag skickar jag ett brev till DSB First och den danska trafikmyndigheten med anledning av att man beslutat att hoppa över ett antal stationer, se sydsvenskan
Det ska bli intressant att se hur responsen blir. Rimligen bejakar dem min invit om ett möte och en lösning där resenären står i centrum. "Kunden har alltid rätt" som bekant.
Såhär inleder jag mitt brev:
"Jag skriver till Er med anledning av att försenade Öresundståg inte längre stannar vid Tårnby och Örestad i Köpenhamn. Den nya körplanen gör att pendlare måste byta tåg på Kastrup om det är förseningar. Denna förändring har inte fallit väl ut hos Öresundspendlare och som regionråd med ansvar för infrastrukturfrågor i Skåne är jag förvånad över att Ni har sökt en lösning som denna. Det är min förhoppning att vi omgående ska nå en lösning som är bättre ur pendlarnas perspektiv. "
onsdag 7 oktober 2009
Orimligt agerande av DSB och danska myndigheter!
Klarsynt av Jan Björklund: äntligen besked om HH-tunneln
måndag 5 oktober 2009
Strukturomvandling i praktiken, exemplet Sibbhult.
Idag besökte jag Färe Industricenter i Sibbhult. Exemplet representerar strukturomvandling i praktiken. Att fordonsbranschen hamnat i en avgrundsdjup kris har knappast undgått någon. 2006 drabbades den skånska orten Sibbhult. Då beslutade Scanias ledning att lägga ned verksamheten vid växellådsfabriken i Sibbhult. Orten, som var starkt identifierad med Scania-fabriken, upplevde samma undergångsscenarion som nu Trollhättan och delvis Olofström i Blekinge går igenom.
I Sibbhult kunde insatser från Region Skåne och andra offentliga aktörer tillsammans med ett exemplariskt uppträdande från Scanias ledning vända nederlaget till ett föredöme. I Färe Industricenter, lokaliserat på det gamla Scania- området, finns många företag etablerade med hundratals arbetstillfällen. Trots finanskris arbetar idag mer än 200 personer på området.
På mötet diskuterade vi hur gick denna omställningsprocessen till? Vilka verktyg användes? Vad kan vi lära från exemplet Sibbhult i dagens turbulenta kristid?
Jag fick veta mer om hur man vänt den negativa utvecklingen efter Scaniafabrikens nedläggning till en framgångssaga för innovation och miljöteknik. Miljöteknik är ett område där Sverige är en av de ledande och där det finns stora exportmöjligheter. Det var intressant att ta del av företagens tankar om framtiden och de nya verksamheter som etablerat sig.
Exemplet Sibbhult visar också den svenska modellen när den är som bäst. Fackförbunden bejakade behovet av förändring och Scania visade förståelse för behovet av att ge de anställda möjlighet att börja på något nytt.
torsdag 1 oktober 2009
Staten måste ta ansvar för att bygga ett gasnät
Idag fattar regeringen beslut om att satsa 150 miljoner kronor på biogas som fordonsbränsle. Det är naturligtvis ett välkommet besked. Skåne har förutsättningar att vara ledande inom biogasområdet. Utöver att Lunds universitet har en ledande position inom biogasutvecklingen så är finns det också en god tillgång på råvaror från lantbruket och livsmedelsindustrin.
Det är bra att staten stöttar forskningen och utvecklingen av biogas som fordonsbränsle. Det ligger ett stort allmänintresse i att vi så snart som möjligt kan ersätta oljan med mer miljövänliga alternativ.
De 150 miljoner kronorna är tänkta att sätta fart på industriell produktion av biogas vilket innebär att ett enskilt företag kan få ett bidrag på upp till 25 miljoner kronor. Det långsiktiga målet är att få i gång en storskalig biogasproduktion.
Jag hade dock gärna sett att resurserna hade gått till bygget av ett naturgasnät, snarare än till enskilda satsningar på privata företag. Det räcker inte att stötta teknikforskningen. Det krävs också en betydligt bättre infrastruktur så att det blir lättare för den vanlige medborgaren att använda sig av biogas.
Staten måste bygga ett hyfsat finmaskigt gasnät med god tillgänglighet på den avreglerade gasmarknaden. Genom att koppla systemet till det befintliga naturgasnätet är det möjligt att transportera gasen med minimal miljöpåverkan.
Media