söndag 18 oktober 2009

Sverigedemokraterna stänger gränserna!

I helgen har Sverigedemokraterna haft kongress i Ljungbyhed här i Skåne. Jag måste säga att jag är lite förvånad över de tagna besluten och inriktningen. Ibland tror man att Sverigedemokraterna faktiskt vill ha en viss trovärdighet och inte enbart prata om att invandrare är problem. Men dagens beslut att minska ned biståndet (Sydsvenskan här) visar att partiet driver en nationalistisk politik utan engagemang för vad som händer utanför Sveriges gränser.

Den tidigare linjen "Hjälp dem där borta – inte här hemma" har nu förpassats till devisen "Hjälp dem aldrig- de får klara sig själva".

Mycket av retoriken har handlat om att "värna svenska arbetares rättigheter". Vän av ordning undrar såklart vad som avses med "svensk". En femtedel av Sveriges befolkning har rötter i andra länder, såväl från grannländerna Finland och Danmark såsom Irak, Iran och länder på Balkan.

Ibland ursäktar sig Sverigedemokraterna med att "vi är inte emot invandring som sådan, utan de som inte sköter sig". Problemet är bara hur man skiljer skötsamma från olydiga? Hur det ska gå till har jag aldrig fått svar på.

Alla människor, även de som kommer till Sverige, har ett ansvar för att försörja sig själv. Som medborgare har vi rättigheter och skyldigheter. Vi har rätt att inte bli diskriminerad på basis av vårt ursprung och/eller efternamn. Vi har skyldighet att söka arbete och förkovra oss. Den politiska uppgiften är att se till att ställa krav på människor samtidigt som vi motarbetar diskriminering. Vi blir ett fattigare samhälle om vi stänger gränserna.


Media