torsdag 28 januari 2010
Reepalus uttalande bygger på kollektivism
onsdag 27 januari 2010
Reepalu uttalar sig märkligt om judar i Malmö
Idag är det 65 år sedan Förintelselägret befriades av Röda Armén. FN:s generalförsamling antog 2005 en resolution som gör denna dag, den 27 januari, till en internationell minnesdag.
Birgitta Ohlsson (FP) skriver på Brännpunkt om behovet av att öppna upp våra arkiv så att forskare kan få tillgång till information.
"Den svenska staten bör reformera sina arkiv. Sverige har fått kritik av bland annat Simon Wiesenthal-centret för att inte göra tillräckligt för att öppna arkiv relaterade till andra världskriget. Idag står ofta den enskilda svenska forskaren mot de olika myndigheternas jurister. Detta är problematiskt och andra västländer har valt en annan väg.
"Sverige bör följa denna princip av öppenhet för att ge oss större kunskap om ett av världshistoriens mörkaste brott mot mänskligheten."
Skånska Dagbladet har haft en reportageserie om situationen för judar i Malmö, se här och här
Illmar Reepalu uttalar sig mycket märkligt i SkD
"Jag skulle önska att judiska församlingen tog avstånd från Israels kränkningar av civilbefolkningen i Gaza. I stället väljer man att hålla en demonstration på Stortorget, som kan sända fel signaler."
Självklart kan (och bör) kommunpolitiker ha åsikter om utrikespolitiska frågor. Men att kommunalrådet i Malmö tycker att Judiska församlingen ska ta ställning i konflikten är märkligt. Som om alla med judisk bakgrund tycker likadant. Och det andas ett budskap av att judar i Malmö har ett ansvar för staten Israels agerande i konflikten.
Jag tycker det är ett olyckligt uttalande från Reepalus sida, som tyvärr ligger i linje med Malmö stads agerande (match utan publik) i samband med Davis Cup-matchen mellan Sverige och Israel.
Media
SvD
katolsk mamma
måndag 25 januari 2010
Skåningen inte lika nöjd med kollektivtrafiken
Idag presenteras resultatet av den årliga återkommande kvalitets- och attitydundersökningen Kollektivtrafikbarometern som görs på uppdrag av Svensk Kollektivtrafik. Totalt har 7 500 skåningar intervjuats, både resenärer* och allmänhet, och resultatet pekar på att 69 % av skåningarna är nöjda eller mycket nöjda med sin kollektivtrafik. Ett resultat i paritet med förra året då siffran var 71 %.
Trenden är tyvärr inte åt rätt håll. Skåne ligger fortfarande bra till jämfört med andra delar av Sverige, men det är ändå inte tillräckligt bra.
Byggandet av Citytunneln ställer till det fram till tunnelns öppnande (alla som har varit på Malmö C förstår den ansträngda situationen). Det som oroar mig är att de insatser som vi gjort tillsammans med Banverket i projektet Kraftsamling Öresund inte har givit någon märkbar effekt.
Utvecklingen kräver åtgärder. Jag hyser stor tro till Skånetrafikens ledning att lösa detta. En handlingsplan måste fram.
Media
Lämna bilen och åk buss gratis under en månad.
lördag 23 januari 2010
Ericssons problem är Sveriges problem
torsdag 21 januari 2010
Politik ska bygga på kunskap; lyssna på ekonomerna!
"Över en konjunkturcykel har jobbskatteavdragen, sänkningen av inkomstskatterna, helt klart betydelse för sysselsättningen. Med den politik som införts borde arbetsutbudet ha ökat, drivkraften för att söka och hitta jobb ökar om skatten är lägre och det gäller särskilt dem med låga inkomster där marginalskatterna har sänkts. Men den kraftiga finanskrisen har påverkat utbudet negativt och gett en ökad arbetslöshet."
Blir det fler sänkningar gynnas arbetsutbudet och då kan fler gå från att inte ha något arbete till att få det. För höginkomsttagarna lär det inte bli någon ökning av sysselsättningen, däremot en drivkraft för utbildning. Skattehöjningar med rim och reson, där man tar bort en del av jobbskatteavdraget, lär inte speciellt påverka sysselsättningen."
Frågan är såklart vad skattehöjningar med "rim och reson" är. Om det avser höjda skatter på bensin och andra "dåliga" varor är det en sak, men med tanke på att oppositionen vill höja inkomstskatter för vanliga löntagare är det knappast "rim och reson".
Ekonomisk forskning säger inte att alla skatter är felaktiga. Men forskningen är entydig kring att lägre inkomstskatter påverkar arbetsutbudet positivt och därmed arbetsmarknadens funktionssätt i rätt riktning.
Media och bloggar
onsdag 20 januari 2010
Ny studie visar att rehab-kedjan fungerar
tisdag 19 januari 2010
Kinas attacker fortsätter..
SvD skriver:
"Motsättningarna om hur internetföretag ska förhålla sig till diktaturen och censuren i Kina har skärpts genom ett fränt utspel av det stora kinesiska e-handelsföretaget Alibaba Group mot sökmotorföretaget Yahoo. Konflikten bottnar i den amerikanska sökmotorgiganten Googles färska hot att lämna Kina efter en våg av nätattacker och intrång i sina system."
"Enligt Yahoo har Alibaba istället gynnat sina andra verksamheter och bland annat flyttat över en del elektronisk handel från China Yahoo till en annan av Alibabas nätplatser, Taobao."
Jag skrev tidigare om Googles besked att de tänker lämna Kina, se här
Jag tycker den senaste utvecklingen visar att det är viktigt att företag visar att kapitalismen inte är fri från värderingar.
Media och bloggar
SvD
Oh,genomtänkt
Aktualiteter
fredag 15 januari 2010
Euron handlar om hur vi ser på Europa.
torsdag 14 januari 2010
Google visar att kaptialismen inte är värderingsfri
onsdag 13 januari 2010
Stärk individens inflytande i livets slutskede
Hur vi vill ha det när vi ska dö är kanske inte något vi går runt och tänker på varje dag, men det är viktigt att vi diskuterar hur människor ska kunna få en värdig död. Trots att döden är en del av livet är den frånvarande i samhällsdebatten. Utgångspunkt i beslutet är att den enskildes inflytande över den allra sista tiden i livet ska öka. Genom att denna information finns samlad i patientjournalen har läkaren eller medicinsk personal större möjlighet att tillgodose en persons önskemål ifråga om vårdinsatser i livets slutskede.
Kritiker ser det som "första steget mot aktiv dödshjälp". Men de önskemål som skrivs in i journalen är inte är juridisk bindande. De är synpunkter som läkaren kommer att ta i beaktande i behandlingen i livets slutskede. Svenska läkaresällskapets delegation för medicinsk etik rekommenderar idag läkare att följa en patients önskan när det gäller livsuppehållande behandling. Gäller det en patient som ligger i respirator är det tillåtet att söva patienten och sedan stänga av respiratorn. Om de nya riktlinjerna skriver Svenska Dagbladet om här och här
En annan invändning är att det är svårt att tolka önskemålets giltighet. Kan man verkligen lita på något som skrevs för 30 år sedan. Jag menar att det är ett märkligt sätt att resonera. I ett vanligt testamente så ifrågasätter vi oftast inte om det är giltigt även om det är skrivet för 30 år sedan. Varför ska vi vara ifrågasättande bara för att det handlar om en synpunkt som gäller hur man vill ha det när man är på väg att dö?
tisdag 12 januari 2010
Nu blir det mer rättvisa i antagningen
Idag meddelar forskningsminister Tobias Krantz att positiv särbehandling på högskolan avskaffas, se här Det är ett välkommet besked.
Bakgrunden är att det i dag finns bestämmelser som pekar ut för universitet och högskolor att tillämpa ett skiljekriterium om underrepresenterat kön vid antagningen om flera sökande har lika meriter. Flera uppmärksammande rättsfall har uppmärksammat hur kvinnor, trots likvärdiga meriter, inte kommer in på högskolan på grund av deras kön. Juridikens dom har varit hård över systemet med positiv särbehandling och beslutat om skadestånd. Se Centrum för rättvisa och artikel i GP här
Från artikeln: "Den högre utbildningen ska vara stark, oberoende och i allt väsentligt styras av ett renodlat kunskapsideal."
Det rimliga vore givetvis att lärosätena, då det finns sökande med lika meritvärde, tittade på andra kriterier (högskoleprov eller betyg) och införde intagningsprov om behov föreligger. Det kan teoretiskt vara tilltalande att ge företrädare för den med underrepresenterade kön, etnicitet, om individerna i övrigt är "lika". Men i verkligheten är två individer aldrig "lika". Vill vi komma åt att t.ex. ett visst kön är underrepresenterat måste vi komma åt de underliggande mekanismerna.
Bloggar
Per Altenberg
Mattias Lundbäck
Svd
måndag 11 januari 2010
Lycka handlar om en resa, inte ett tillstånd
Jag gillar följande uttalande: "lyckan är inte en plats utan ett sätt att resa."
Det ligger i linje med Handelsproffessorn Michael Dahlens tes i boken Nextopia. Lyckan finns först och främst i det vi förväntar oss ska hända. När något väl har hänt är det redan nästa mål som gäller.
fredag 8 januari 2010
Jobbskatteavdraget och arbetsgivaravgifter på lönebeskedet
Arbetsgivarens kostnad: 40 000
Varav sociala avgifter: 10 000
Varav kommunal- och inkomstskatt: 9 000
Att utbetala: 21 000
Total skatteprocent: 47,5%
Marginalskatt: 63%