onsdag 27 januari 2010

Reepalu uttalar sig märkligt om judar i Malmö


Idag är det 65 år sedan Förintelselägret befriades av Röda Armén. FN:s generalförsamling antog 2005 en resolution som gör denna dag, den 27 januari, till en internationell minnesdag.

Birgitta Ohlsson (FP) skriver på Brännpunkt om behovet av att öppna upp våra arkiv så att forskare kan få tillgång till information.

"Den svenska staten bör reformera sina arkiv. Sverige har fått kritik av bland annat Simon Wiesenthal-centret för att inte göra tillräckligt för att öppna arkiv relaterade till andra världskriget. Idag står ofta den enskilda svenska forskaren mot de olika myndigheternas jurister. Detta är problematiskt och andra västländer har valt en annan väg.
"Sverige bör följa denna princip av öppenhet för att ge oss större kunskap om ett av världshistoriens mörkaste brott mot mänskligheten."

Skånska Dagbladet har haft en reportageserie om situationen för judar i Malmö, se här och här


Illmar Reepalu uttalar sig mycket märkligt i SkD

"Jag skulle önska att judiska församlingen tog avstånd från Israels kränkningar av civilbefolkningen i Gaza. I stället väljer man att hålla en demonstration på Stortorget, som kan sända fel signaler."

Självklart kan (och bör) kommunpolitiker ha åsikter om utrikespolitiska frågor. Men att kommunalrådet i Malmö tycker att Judiska församlingen ska ta ställning i konflikten är märkligt. Som om alla med judisk bakgrund tycker likadant. Och det andas ett budskap av att judar i Malmö har ett ansvar för staten Israels agerande i konflikten.

Jag tycker det är ett olyckligt uttalande från Reepalus sida, som tyvärr ligger i linje med Malmö stads agerande (match utan publik) i samband med Davis Cup-matchen mellan Sverige och Israel.


Media
SvD
katolsk mamma