måndag 23 januari 2012

JoJo sommar lockar nya resenärer


Nästa vecka beslutar Kollektivtrafiknämnden i Region Skåne att fortsätta med framgångskonceptet med sommarkort även i år. Jojo Sommar ger rätt till obegränsat antal resor i Skåne under perioden 15 juni till 15 augusti. Det gör det möjligt för skåningarna att åka tåg och buss i hela Skåne till ett kraftigt rabatterat pris. Att köpa motsvarande kort (Jojo Period för hela Skåne län) till ordinarie pris skulle kosta 2 300 för två månader.

Skånetrafikens Sommarkort infördes redan 1999 och har sedan dess stadigt ökat i popularitet. Förra året slogs försäljningsrekord då totalt 166 000 kort såldes. Målet är naturligtvis att slå det tidigare rekordet.  

Jag ser sommarkortet som ett sätt locka fler nya resenärer till kollektivtrafiken. Ju fler resenärer vi lockar till oss till kollektivtrafiken desto mer klimatsmarta blir vi. Erfarenhet från tidigare år visar att en del av dem som köper sommarkortet sedan stannar kvar och blir permanenta kollektivtrafikresenärer. 

Målsättningen om fördubblade marknadsandelar i kollektivtrafiken är en rejäl utmaning. Den kräver att fokus flyttas till framtidens resenärer, d.v.s. de som idag kör bil och inte åker kollektivt. Jag tror att en viktig del i detta arbetet handlar om att sänka trösklarna in i kollektivtrafiken. I detta avseendet passar JoJo sommar som handen i handsken.  

Media

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar