måndag 30 april 2012

Om Skånes låga skattekraft: Det handlar om utbildning, infrastruktur och företagande

Hur står det egentligen till med Skåne? Den frågan aktualiseras av en artikel i dagens sydsvenskan 
Det är en ganska spretig bild som framkommer när man tittar på statistiken. Å ena sidan har Öresundsbron och närheten till Köpenhamn skapat en dynamik och tillväxt i Sydvästra Skåne som har förändrat landskapet i grunden. Charlotta Melander utvecklar sina tankar i en rapport för Sydsvenska Handelskammaren, se här 


Å andra sidan har Skåne lägst skattekraft i landet och en alltför låg utbildningsnivå. Klassiska industriorter    som te.x. Perstorp har haft svårt att hantera att många jobb har försvunnit och inte kunnat ersätta dem med nya. Malmö är en alltför delad stad, men även Skåne som helhet är delat mellan kommuner med gott om jobb och kommuner med för få jobb.


Det politiska svaret på denna utveckling är utbildning, infrastruktur och företagande. Jag är själv uppvuxen på en ort i Södra Småland, Markaryd, där det inte finns någon ordentlig utbildningstradition. När  en stor del av den unga befolkningen på orten saknar tillräcklig utbildning skapas ett utanförskap. Att skapa en kunskapsskola som ger fler klassresenärer är en av de viktigaste politiska uppgifterna i Sverige idag. Att kunna pendla söka arbete över ett större område är en viktig åtgärd när jobben rör på sig. Då kan människor bo kvar i sina hem, ha kvar barnen i samma skola och istället pendla dit jobben finns. Fler och växande företag är det som gör att nya jobb kan skapas.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar