tisdag 17 mars 2009

Har statsministern bytt åsikt över natten?

I kvällens TV-debatt i Sveriges Television betonar statsminister Fredrik Reinfeldt att kommuner och landsting har ett eget ansvar för att hantera det vikande skatteunderlaget som är en följd av konjunkturnedgången. Det rapporterar en rad tidningar om t.ex.  sydsvenskan    
Men på en träff med fackföreningsrörelsen för någon dag sedan lät det annorlunda, rapporterar svd

Hur sjutton tolkar man detta? Kan verkligen statsministern byta åsikt över natten. Nja.., Jag gissar att statsministern a) tycker att stöd till kommuner och landsting är viktigare än höjning av a-kassan och b) vill signalera till kommun och landstingspolitiker att de måste göra sin hemläxa och inte kan sitta med armarna i kors och vänta på pengar från högre ort. Kanske vill han också distansiera sig mot Mona Sahlin, som tycks ha en egen sedelpress, ty hon har ju pengar till allt. Intressant att se hur snabbt alliansregeringen gått om S när det gäller förtroende för den ekonomiska politiken. Inte många år sedan budgetdisciplin var Göran Perssons paradgren. 

Jag hoppas att kvällens Reinfeldt är ett uttryck för signalpolitik och taktik och att det i vårpropositionen satsas på ökade statsbidrag till kommuner och landsting. Konjunkturavmattningen har kommit med en sådan fart på grund av finanskrisen att det inte vore rimligt att offentlig anställda varslas för att balanskravet ska upprätthållas. Den nuvarande krisen har till skillnad från 90-tals krisen inte sina rötter i inhemska förhållanden, utan i en global avmattning. Låt oss därför inte bemöta dagens kris med 90-talets politik. 
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar