onsdag 22 maj 2013

Erbjudande om kulturbiljett gör det enklare att använda kollektivtrafiken till evenemang


I början av nästa vecka beslutar Kollektivtrafiknämnden att införa ett särskilt koncept för biljettsamarbete med arrangörer som anordnar evenemang i Skåne. Det innebär att det kommer att införas vad som av en del benämns "kulturbiljett", där resan med tåg/buss ingår i biljetten till evenemanget. Erbjudandet kommer att rikta sig till alla arrangörer av evenemang, event, kongresser och dylikt, vilket innebär att även Region Skånes egna kulturinstitutioner kommer att kunna erbjuda sina kunder att resa med kollektivtrafiken.

Det betyder att Malmö FF, Malmö Opera eller Skissernas Museum (om de så önskar) kommer att kunna erbjuda sina besökare ett koncept där biljetten till arrangemanget fungerar som giltigt färdbevis i kollektivtrafiken. Genom beslutet möjliggörs för arrangörer att antingen inkludera resan automatiskt för alla besökare eller att göra det möjligt för de som önskar att köpa ett särskilt paket där inträde och resa ingår. Exakt utformning på kulturbiljetten kommer att variera beroende på vad arrangören önskar och evenemangets särskilda karaktär.

Såvitt jag vet är vi i Skåne först i landet med ett sådant erbjudande. I Tyskland och Schweiz olika varianter på evenemangsbiljetter och det är härifrån vi har hämtat inspiration. Genom att resan ingår i biljetten till arrangemanget blir det enkelt och smidigt för resenären och människors vardag underlätts. Det innebär att tillgängligheten till olika evenemang i Skåne ökar. Det är därmed en del i arbetet med locka nya resenärer till kollektivtrafiken. Genom införandet av en särskild kulturbiljett undviker man de köbildningar som bildas idag vid större evenemang och resenärer slipper då att vänta i kö utan kan istället åka direkt med tåget eller bussen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar