onsdag 26 september 2012

Skatt på ägande viktig för företagandet i Sverige

Idag skriver Magnus Henrekson och Tino Sanandaji på Dagens Nyheters debattsida om behovet av reformer på skatteområdet för att stimulera framväxten av fler entreprenörer. 

Jag fastnar särskilt för denna formulering:

Människor som startar snabbväxande företag tenderar att vara ovanligt kvalificerade. Typiska egenskaper är lång utbildning, kreativitet, hög risktolerans, förmåga att leda andra och industriell erfarenhet. Potentiellt framgångsrika entreprenörer är därför få och tenderar att redan ha välbetalda, trygga karriärer. För att överge en attraktiv anställning och utsätta sig för risken att misslyckas (som alltid är stor) krävs att belöningen är tillräcklig för de få som lyckas.

Artikelförfattarna driver tesen att ett av de stora problemen är skatten på optioner och jämför med situationen i USA. För en längre beskrivning om detta rekommenderar jag författarnas inlägg på samma tema i det senaste numret av Ekonomisk Debatt

Frågan om skatt på ägande är intressant, inte minst i en tid när många svenska nya företag säljs till utländska företag när de väl etablerat sig. Vill vi ha kvar företagen i Sverige är skatten på ägande en viktig fråga. 

Tidigare inlägg på samma tema:
Sänkt skatt på arbete är en investering för framtiden

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar