tisdag 19 augusti 2014

Den danske trafikministern är fel ute: stå upp för Öresundstågen över bron

I dagens Berlingske Tidende säger den danske trafikministern Magnus Heunicke (S) att tågen från Helsingör inte ska gå till Sverige. Även Sydsvenskan rapporterar om detta. 
Jag säger nej till alla förslag som innebär begränsningar av tågtrafiken över bron till och från Köpenhamn. Vi vill ha ett integrerat tågsystem mellan våra länder. Det skapar jobb och tillväxt i Öresundsregionen.
Vi löser inte problemen genom att skylla på varandra. Punktligheten är sämre från Danmark än Sverige. Punktligheten över Bron har sammantaget för månaden varit 80% i riktning mot Danmark och 77% i riktning mot Sverige. Det är alldeles för låga nivåer och förseningarna är ett lika stort problem på dansk och svensk sida.
Den danske ministern borde fokusera på att lösa punktlighetsproblemen på den danska sidan istället för att skylla på fel i Sverige. På samma sätt som det vilar ett tungt ansvar på Trafikverket att komma till rätta med problemen på dansk sida.
Däremot är jag positiv till att se över möjligheten att tågen i framtiden går till och från Österport istället för till och från Helsingör. Det kan vara ett sätt att få upp punktligheten. Resenären som pendlar mellan Lund och Köpenhamn ska kunna lita på att man kommer hem och ska inte påverkas av förseningar som sker i Helsingör. Men en sådan förändring kommer ur mitt perspektiv aldrig kunna ske på bekostnad av antalet avgångar över Öresundsbron. Trafiken över bron ska utvecklas, inte avvecklas.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar