onsdag 1 juli 2009

Släpp oddset fritt!


Joakim Rönngren, Ladbrokes, skriver en otroligt välskriven artikel om politisk vadslagning på newsmill. Tesen är att oddset har förtjänster framför opinionsmätningar och "expertutlåtande". Historiskt har vadslagningsfirmorna varit mycket lyckosamma med att förutspå vinnaren i politiska val. The Economist framför två skäl:

"Ett är att opinionsundersökningar som bäst kan hoppas på att få fram en ögonblicksbild av opinionsläget vid en viss tidpunkt, medan spelarna satsar på ett framtida utfall. Det tycks vara mer träffsäkert att be människor att bedöma vad de tror kommer hända i valet, snarare än vilket parti de själva för ögonblicket lutar åt att rösta på.

Det andra är att man anstränger sig när man riskerar sina egna pengar, medan det är gratis att dra till med något när Sifo ringer och frågar. Till skillnad från opinionsinstituten, som tar betalt också när mätningarna inte är i närheten av det faktiska utfallet, satsar även bookmakern sina egna pengar. Om oddsen är felsatta justeras det visserligen snabbt av den osynliga handen, men då har bookmakern redan hunnit förlora stora pengar."

Tyvärr vågar inte media rapportera från utländska vadslagningsfirmor med rädsla för rättsliga efterföljder. Om detta skriver Aftonbladets chefredaktör,
Gerdin.

Det är givetvis oacceptabelt att svenska tidningar inte får kommentera odds på utländska vadslagningsfirmor. Inte minst är det märkligt när det gäller vadslagning på politiska val, eftersom det förefaller som att odds är bättre på att förutse utfallet än opinionsmätningar.


Media
Newsmill