måndag 5 juli 2010

Dags för Danmark och Sverige att börja planera infrastruktur tillsammans

Idag arrangerade Öresundskommitten mfl ett seminarium om ESS, Max Lab IV och framtidens Skåne i "Öresundshuset" i Almedalen.

Visionen att Öresundregionen år 2020 ska vara Europas mest attraktiva och klimatsmarta region är offensiv.

Svenska Dagbladet har gjort en stor sak av att Skåne (Öresund) inte kommit ikapp Skåne sedan Öresundsbrons tillkomst. Men är det verkligen någon som har levt i tron att Skåne på tio år ska växa förbi huvudstaden Stockholm? Frågan vi som politiker ska ställa är givetvis hur det ska se ut om 10 år, d.v.s. 20 år efter brons tillkomst. Och sedan efterhand ställa oss frågan hur det ska se ut om 20 år - en Fehrman Belt förbindelse och (förhoppningsvis) en fast förbindelse Helsingborg-Helsingör senare.

Det blir naturligtvis inte enklare att växa förbi om Skåne faller i bakvattnet i statens infrastruktursatsningar. Låt mig vara tydlig. Problemet är inte förbifart Stockholm utan att Skåne inte kan växla upp samma pengar. Öresundsbron och Citytunneln i all ära men de betalas till stor del av resenärerna.

Nästa steg är givetvis att planera infrastruktur, näringslivspolitik, forskning och andra frågor gemensamt i Sverige och Danmark. Och då menar jag inte enbart på regional nivå, utan mellan staterna.


Media
Sydsvenskan Kbladet Sydis