måndag 11 mars 2013

Ungdomsavtal och lärlingsutbildning ger unga jobb

I söndags medverkade jag i ett panelsamtal på Folkpartiets Liberala riksmöte om hur unga ska få jobb. I veckan skrev jag en artikel på samma tema i Kvällsposten

Utdrag från artikeln:


"Många unga människor med bristande arbetslivserfarenhet och otillräckliga kontakter knackar på dörren för att komma in i arbetslivet. Ny statistik från Arbetsförmedlingen visar att arbetslösheten bland unga i Skåne var omkring 20 procent i januari månad. Samtidigt misslyckas vart femte rekryteringsförsök i Skåne, vilket innebär att det finns arbetsgivare som vill anställa men inte gör det därför att de inte hittar rätt bland de arbetssökande." 



Lärlingsutbildning, där utbildningen bedrivs på arbetsplatsen för att få den rätta yrkeskompetensen, är ett verktyg som behöver användas. Men anpassade lärlingsutbildningar är inte den enda lösningen på ungdomsarbetslösheten. Genom ungdomsavtal ges ungdomar tillgång till handledning och en fot in på arbetsmarknaden med lägre ingångslön. Det ger unga människor möjlighet att få erfarenhet och knyta kontakter för sitt fortsatta arbetsliv. Därför är det viktigt att ungdomsavtal sprids till fler delar av arbetsmarknaden. Inom såväl industrin som sjukvården finns ett stort behov av att säkerställa att framtidens arbetskraft har rätt kompetens och ungdomsavtal är en viktig del i detta.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar