söndag 9 januari 2011

Eurabia-anhängarna har fel

Sydsvenskans Niclas Orrenius reportage om i trakasserier av en muslimsk kvinna i Tomelilla berör mig på djupet. I artikeln hänvisas också till sverigedemokraten Kent Ekeroth, som sitter i Sveriges riksdag och som driver tesen att "muslimer kommer att bli så många att svenskarna hamnar i minoritet".

Tankegången är att de låga födelsetalen i många Västeuropeiska länder, något som jag skrivit om på bloggen tidigare , gör att befolkningens sammansättning ändras på grund av högre födelsetal. Som om det vore problem att det föddes barn. Det är naturligtvis välkommet att det föds barn i Sverige och Europa, oavsett om föräldrarna kommer från andra eller inte. Som liberal gör jag inte skillnad på människor.

Men hur är det egentligen med argumentet att "invandrarna föder fler barn" och grunden för "Eurabia"-förespråkarna. Demografen Gunnar Andersson på Stockholms Universitet har i flera studier tittat på fertilitetsmönster bland invandrare, bland annat i en studie i International Migration Review (2004) och Demographic Research (2007), se här. Man visar att det finns invandrargrupper som har högre födelsetal än svenskfödda, men även det motsatta förhållandet. En viktig slutsats är att utrikes födda, liksom svenskfödda, anpassar sitt barnafödande till utformningen av den svenska välfärdsstaten. Det här tyder på att problemet i Sverige inte är att invandrarna föder "för många barn", utan för få.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar