tisdag 17 augusti 2010

Visst är Sverige fantastiskt, men mer finns att göra!

Under sommaren har jag tittat på reprisen av programmet Världens modernaste land med Fredrik Lindström i spetsen. Det är ett helt fantastiskt program. Det har också fått mig att inse att jag verkligen tycker om Sverige. Begrepp som öppenhet, jämställdhet, tillit och solidaritet träffar in på beskrivningen av det avlånga landet i norr.

Därför blir jag onekligen lite stolt när Newsweek rankar Sverige som ett av världens bästa länder att leva i. Det verkar även gälla pensionärer, se här . Rapporten i Newsweek visar att vi hamnar på prispallen när det gäller hälsa (bronsplats) och politisk miljö (guld). Den stora förbättringspotentialen handlar om utbildning där vi hamnar på en 19e plats. Dagens förslag om att inrätta spetsutbildningar i skolan känns därför som välkommet, se SvD och Sydsvenskan

Förslaget:
"En spetsutbildning innebär att eleverna får fördjupa sig inom ett ämne, och kan till exempel innebära att högstadieeleverna får läsa in gymnasiekurser. Förslaget innebär att eleverna på spetsutbildningarna "i princip" kan läsa in hur mycket som helst av gymnasieskolans kurser i förtid."

Jag förstår inte riktigt varför detta anses vara så kontroversiellt. Det är viktigt att skolan ser alla elever. Även de som är studiebegåvade.

Ett annat problem i Sverige är att utrikes födda inte kommer in på arbetsmarknaden. Nyamko Sabuni presenterar idag sin bok där hon argumenterar för lägre ingångslöner, se Sydsvenskan och SvD Förslaget ligger helt i linje med vad forskningen visar. Per Skedinger skriver på Newsmill:

"De svenska minimilönerna tillhör de högsta i världen och främjar därmed inte sysselsättningen. Dessutom försämras framför allt möjligheterna för ungdomar och invandrare av ett starkt anställningsskydd, medan personer som redan är etablerade på arbetsmarknaden gynnas."

Tidigare inlägg på bloggen

Media