onsdag 15 september 2010

Barsebäck och Skåne bör bli centra för kärnkraftsutbildningar


Igår kväll medverkade jag i Sydnytts valdebatt på temat energipolitik. Se sändningen här
Den utmaning som vi alla medborgare möter är att 10 reaktorer tas ur bruk under de kommande åren. Hur ersätter vi dessa så att vi kan undvika att importera el som kommer från kol och olja? Hur ser vi till att även i framtiden ha en elproduktion som är snäll mot klimatet?

Min utgångspunkt är mycket tydlig. Sverige bör ersätta gamla reaktorer med nya generationens kärnkraft. Kärnkraften hör hemma i Sverige. Vi vill inte sätta någon gräns för hur många reaktorer. Det är orealistiskt att tro att vi kan ersätta kärnkraften med el från vindkraftverk. Idag står Kärnkraften för 46% av Sveriges produktion, medan vindkraft står för 2 %.

Barsebäcksverket står som ett monument över en misslyckad svensk energipolitik. Låt oss se möjligheterna med anläggningen. Ett icke aktivt kärnkraftverk, som Barsebäck, ger stora möjligheter för utbildning och forskning kring kärnteknik och säkerhetsfrågor. I min vision utbildas framtidens kärnkraftstekniker i Skåne och med Barsebäck som grund. Läs mer om förslaget här

Det är en fråga om regional utveckling och hur vi ser till att det finns kvalitativa utbildningar i Skåne som både har bäring på vår egen energipolitik och som har globala ambitioner.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar