söndag 14 juni 2009

Ny skollag; Björklund vill så väl, men...


Imorgon presenteras en ny skollag, som enligt Rapport betyder att det inte längre är möjligt att läsa upp betygen på komvux för dem som redan är godkända. Se Expressensydsvenskan, Svd

Jan Björklund:
"Jag tycker att det är slöseri med samhällets resurser att den som redan har en komplett godkänd gymnasieutbildning ska kunna kräva att få läsa exakt samma utbildning en gång till," 

Jag förstår utbildningsministerns utgångspunkt. Det är orimligt att de som har läst på komvux konkurrerar med de som kommer direkt från Gymnasiet (vilket man fram till idag har löst med att ha en särskild urvalsgrupp till universitetet). Det övergripande problemet är att arbetsmarknadsinträdet skjuts upp, svenskar börjar arbeta allt senare. För individen är det givetvis inte problematiskt på kort sikt, men för samhället blir det problem (produktionsbortfall, mindre skatteunderlag, risk för lägre pensioner, etc). Tyvärr går det inte utläsa av nyheten om det är totalförbud eller om det handlar om att staten inte ska subventionera komvux-undervisningen. Ett totalförbud att läsa upp betygen ställer jag mig mycket tveksam till. Ska den 30-årige sjuksköterskan inte kunna läsa till läkare? Nej, devisen om livslångt lärande är viktig att hålla fast vid. Det ska bli mycket intressant att se vad skollagen innehåller när den presenteras imorgon.