måndag 16 november 2009

Kontantlös kollektivtrafik: dags att kunna betala med kort på bussen


I helgen gick en man på en buss och försökte råna bussens resekassa. Sedan tidigare har vi kunnat bevittna rån på stadsbussar.

Idag träffades Skånetrafikens ledning och Arbetsmiljöverket, se här. Tills vidare är det stopp för kontanter mellan kl.20-06 på bussar. På sikt kommer all hantering av kontanter att tas bort. Det är en tråkig utveckling, ty för kundens vidkommande är det givetvis orimligt att man inte kan betala sin biljett med sedlar och mynt. Men ur ett arbetsmiljöperspektiv är kontanter ett problem. Och istället för att borra huvudet i sanden och försöka bromsa kraven på kontantlös kollektivtrafik är en bättre strategi att hitta strategier där vi gör det möjligt för människor att betala på ett annat sätt.

Två konkreta förslag:
  • Utveckla konceptet med biljett i mobilen. Det ingår i det nya biljettsystemet (Jojo-korten) och behöver utvecklas så att fler använder sig av tjänsten.
  • Gör det möjligt att betala med kreditkort på bussen. Jag tog ett sådant initiativ till regionfullmäktige för något år sedan. Förhoppningsvis kan det bli verklighet 2012.

Media
Sydsvenskan