torsdag 28 januari 2010

Reepalus uttalande bygger på kollektivism


Idag skriver flera tidningar om reaktionen på Ilmar Reepalus uttalande. Reepalu menar att judiska församlingen i Malmö borde ta avstånd från Israel som ett svar på den ökande antisemitismen, se tidigare inlägg här

Med anledning av Malmö stads agerande i samband med Davis Cup- matchen förra året skrev författaren Agneta Pleijel i SvD Kultur på temat "dunkla krav på Israels storsinthet"

Artikeln tar upp de som menar att Gaza-konflikten var att likställa med förintelsen och att judar borde känna ett större ansvar för konflikten på grund av upplevelsen av förintelsen.

"Sammanställningen Förintelsen–Gaza är aldrig oskyldig. Amos Oz talade nyss i Sverige om den kristna formen av antisemitism: ni judar har lidit mycket, hur kommer det sig att ni plågar palestinier? (Oz: ”Vi har fördrivit er, vi har gasat er – ändå är ni inte snälla, vi är besvikna på er”). Särskilt kristendomen, med sin tradition av judefientlighet, måste passa sig för dunkla krav på att Israel ska vara ädlare och mer storsint än andra för att inte avskys mer än andra."

Värt att tänka på. Det är viktigt att vi inte förklarar antisemitism och islamofobi med att människor har ett ansvar för situationen i Israel eller i muslimska länder. En Iranier i Göteborg har inte ansvar för den politik som förs av Irans president Ahmadinejad.
Media och bloggar