måndag 25 januari 2010

Lämna bilen och åk buss gratis under en månad.I förra veckan besökte en arbetsgrupp i Folkpartiet Skånetrafiken för att få en bild av hur kollektivtrafiken även i framtiden ska vara attraktiv och locka nya resenärer. Stötestenen är hur man får bilister att ställa bilen till förmån för buss eller tåg. Skrönor om försenade tåg och bussar (och ibland inte enbart skrönor) ger bilisterna vatten på sin kvarn för att inte ändra sitt färdsätt. Trots att det är billigare och i många fall bekvämare vinner bilen när du väl står där på måndagsmorgonen och ska till jobbet.

I Helsingborg låter Skånetrafiken bilister prova på att åka bussen gratis under en månad, under förutsättningar att bilen lämnas hemma, se här

Projektledaren Victoria Johansson:
"Vi har fokuserat på skolbarnen framförallt men nu tänkte vi marknadsföra linjerna även till bilister. Hittills är det 67 personer som anmält sitt intresse, säger hon och berättar att de som har möjlighet att få åka gratis en månad ska bo på någon av orterna som linjen trafikerar samt att man ska vara en inbiten bilpendlare."

Jag är som bekant ingen större vän av gratis kollektivtrafik, se här För att gå med i facebook-gruppen "vi som bojkottar planka.nu, klicka här

Men det här är ett innovativt sätt att få bilister att åka kollektivt. För detta kundsegment är det inte priset som är det viktigaste, utan kvalitet. Förhoppningsvis kan detta projekt locka över en och annan att åka kollektivt.