tisdag 26 maj 2009

Ramar för Region Skånes budget presenterades idag

Idag presenterades ramarna till Region Skånes budget för 2010. En relativt välbesökt presskonferens resulterade i ett antal artiklar, sydnytt  k-bladet sydsvenskan

Vi har ett mycket gott samarbete i den styrande femklövern och trivs tillsammans. Man kan 
Jag har tidigare skrivit om hur förvånad jag är över kraften i konjunkturavmattningen. Skatteunderlaget för Region Skåne har sjunkit med 1200 miljoner kronor för Region Skånes del. Lyckligtvis har vi kontroll över kostnadsutvecklingen. 

Vi har beslutat oss för att inte höja skatten och att underbalansera budgeten. Region Skåne har, precis som staten, målsättningen att ha ett överskott under en konjunkturcykel. Överskott 2007 och 2008 blir underskott 2010 och 2011. Jag är nöjd med att vi inte tar till panikåtgärder som anställningsstopp, investeringsstopp och andra åtgärder som presenterades under den förra mandatperioden. Enligt kommunallagen har man möjlighet att underbalansera budgeten om det föreligger synnerliga skäl, och det får man väl anse att den globala krisen utgör.  

Kvällen spenderade jag i Malmö på SNS möte om ESS-anläggningen i Lund. Eventuellt ett beslut på torsdag. Mycket spännande att följa.