måndag 13 april 2009

Helgdagar som man själv vill

Påsken är över. En kristen högtid som för många betyder ledighet från arbetet. Kruxet är att det betyder ledighet även för den som inte firar påsk. Människor med en annan religiös övertygelse eller som för den delen är ateist omfattas av regler som är utformade efter att alla är kristna (protestanter).   

Idag måste arbetstagaren begära tjänstledighet eller ta ut semester för att ha möjlighet att fira sin religiösa högtid (om den inte infaller enligt kristna högtider). Det är inte rimligt. Därför har femklövern i Region Skåne tagit initiativ att införa ett system med valfria helgdagar.  Om detta i t.ex. City

För Region Skånes anställda kommer det att inrättas en särskild pott med helgdagar som den enskilde själv kan ta ut. Det betyder att helgdagarna blir religionsneutrala och att man får välja själv när man vill ha röd dag. 

Det kommer att handla om ungefär 10 arbetsdagar per år. Den enskilde kommer tillsammans med sin arbetsgivare överens om vilka dagar man vill fira helg, t.ex. utifrån sin religiösa övertygelse. Den som inte tror på någon gud kan ta ut sina helgdagar när den önskar och inte just när kristna högtider inträffar.

Förslaget delas av Diskrimineringsombudsmannen och andra organisationer på arbetsmarknaden. Som Skånes största arbetsgivare, med över 30 000 medarbetare, sänder Region Skåne härmed en tydlig signal till kommuner, landsting och privata företag. Jag är medveten om att ett sådant system skulle kunna vara problematiskt för småföretagare. Jag vill därför inte lagstifta om detta, utan vill verka för detta som arbetsgivarföreträdare (Region Skåne). Inga kommentarer:

Skicka en kommentar