torsdag 25 februari 2010
Satsa på spårvagnar
onsdag 24 februari 2010
Möte med friksdagens finansutskottet

Idag besökte riksdagens finansutskott Skåne. Det var ett viktigt möte. Vi pekade på den fantastiska resandeutvecklingen i kollektivtrafiken, figuren ovan är ljuv musik, och kopplade det till behov av kommande investeringar i infrastruktur.
En god tillväxt kräver mod att fortsätta regionaliseringen och ge ett mandat att möte de utmaningar och möjligheter som finns i en gränsregion. Tydlighet i finansieringsfrågor, i gränshinderfrågor och forskning och utveckling kan inte underskattas.
Fehmarn Belt-förbindelsen innebär fantastiska möjligheter för Skåne och Själland. Höghastighetsjärnväg och HH-förbindelse är viktiga komponenter i en infrastruktur som knyter samman Sverige och Danmark.
En annan fråga som lyftes var frågan om dubbelbeskattning (arbetsgivaravgifter) för den som har arbete i både Sverige och Danmark,. även benämnt "extrajobbförbudet". Det blev en aha-upplevelse för utskottet.
tisdag 23 februari 2010
Lars Ohlys attack hjälper knappast resenärerna
Sedan några år tillbaka är det möjligt för andra aktörer än SJ att köra på helger (snart även vid andra tidpunkter). Nya aktörer kan pressa priser och erbjuda andra attraktiva förmåner. Ett bra exempel på detta är att Veolia kör sträckan Malmö-Stockholm till ett fast pris till skillnad från SJ:s rörliga priser. Många resenärer tycker detta är positivt, inte minst att man kan köpa en Veolia-biljett på SJ:s hemsida och vice versa. Jag har själv åkt Veolia och blev positivt överraskad, i synnerhet av deras snygga restaurangvagn.
Den friare konkurrensen har ingen koppling till tågkaoset. Det som Lars Ohly känner till (men medvetet?) inte berättar är att Banverket har monopol på och ansvar för spåren och att staten delar ut tillträde till att köra på spåren till olika aktörer. En sak var positiv med Lars Ohlys framträdande i radion. Han var tydlig med att Veolia och andra aktörer kommer att försvinna vid en rödgrön valseger. Då försvinner valfriheten för oss resenärer.
söndag 21 februari 2010
Alla ropar på att tågen ska gå i tid
fredag 19 februari 2010
Även flyktingar måste få bestämma bostadsort
torsdag 18 februari 2010
Utfrågning om trafiken i riksdagen

"Banverket själva bör bland annat satsa mer på reinvesteringar samt använda befintliga medel på ett optimalt sätt. Därtill bör man förbättra planering och beredskap. Vi måste vara beredda att prova ny teknik. Det finns mycket som vi behöver göra"
Jag har tidigare skrivit om kaoset i trafiken, se här och här
Problemet är inte primärt att tågen inte klarar kyla, utan att spåranläggningen har omfattande brister. Exempelvis är de inte utbyggda och underhållna i den utsträckning som skulle krävas. Sverige är i dag näst sämst i Europa på att satsa resurser på löpande drift och underhåll av spåren. Det är ett av motiven till att staten kommer att satsa omkring 50 procent av pengarna i infrastrukturpropositionen (totalt ca 400 Miljarder kronor) på drift och underhåll. Då muttrar lokala politiker såklart över att det blir för lite pengar över till nya infrastrukturprojekt. Men resenärerna vill nog i första hand att befintliga spår ska fungera innan de börjar kräva nya linjer.
Media
tisdag 16 februari 2010
På besök på Consensums vårdgymnasium i Lund
Illavarslande att unga lämnar politiken!
Svenska Dagbladet rapporterar om stora avhopp bland unga som är förtroendevalda. Av alla unga kommunfullmäktigeledamöter, 18-25 år, har 37,8 procent avgått från valet 2006 till och med 26 januari i år. I faktiska tal rör det sig om 192 ledamöter, se här och här
Den höga andelen avhoppare bland unga ska ställas i relation till att det i genomsnitt är ca 15 procent som har hoppat av. Andelen avhoppare är något lägre i landstingen. Av utredningen går det tyvärr inte att utläsa orsaker till avhoppen. Några allmänna reflektioner:
Ett problem som har aktualiserats tidigare är att unga människor som väljer att studera på annan ort inte längre kan sitta kvar i kommunfullmäktige av formella skäl (de är skrivna på studieorten). Det finns möjlighet att använda en undantagsparagraf i kommunallagen, något som jag vet att Frida Johansson Metso (FP) har gjort, men många känner gissningsvis inte till detta. En översyn av lagen är välkommen.
Men framförallt tror jag att arbetsformerna måste ändras. Politik ska ta tid, men ibland upplever jag att processen är väl lång och att det bokas in en rad onödiga möten. En äldre politiker sa en gång "störst sittfläsk vinner". Ibland känns det onekligen som att syftet med ett möte är att boka in nästa möte. Denna möteskultur, som präglar både offentlig förvaltning och politiken är knappast hälsosam för att få människor att känna engagemang .
för sitt uppdrag.
söndag 14 februari 2010
Personvalet behöver få större tyngd
torsdag 11 februari 2010
Tåg på lagning; resenärerna ska värnas!
Tågen går inte i tid. Att den här vintern tagit alla på sängen är ingen överdrift. Sydsvenskan skriver idag om att ett av fyra tåg står på verkstaden. Problemet är inte att det finns för få tåg, utan att de som finns går sönder. De nyinköpta 49 pågatågen hjälper givetvis till i sammanhanget. Jag tycker att Skånetrafiken hanterar situationen proffsigt, exempelvis genom att inte ha "korta tåg" på samma sträcka varje dag, så att inte alltid samma resenärer drabbas. Men situationen har aktualiserat frågan om att kompensera resenärerna. I jämförelse med andra delar i Sverige har Skåne en generös resandegaranti och nu är det aktuellt att diskutera om den behöver tillämpas i rådande läge.
Jag har tidigare skrivit om kaoset i trafiken
"Höj banavgifterna så att Banverkets omfång (underhållet) kan öka. I ett internationellt perspektiv har Sverige mycket låga banavgifter, vilket givetvis påverkar banverkets möjlighet att hålla uppe kvaliteten på spåren. Höj avgifterna, under förutsättning att avgifterna inte behöver betalas om spåren är ur funktion. Idag betalas en avgift oavsett om spåren går att använda. Det ger märkliga incitament."
tisdag 9 februari 2010
Euron ser till att länder tar itu med problemen

söndag 7 februari 2010
Dags att ta ansvar för LAS
fredag 5 februari 2010
Sifferdribblande förvillar debatten!
torsdag 4 februari 2010
Leder handel till demokrati?

onsdag 3 februari 2010
Kaos i trafiken: Vems är felet?
tisdag 2 februari 2010
Region Skåne visar positivt resultat för 2009

Resultat 2009: +295 mkr
Ackumulerat resultat 2007-2009: +1372 mkr
Vårdproduktion 2009: + 3,5%
måndag 1 februari 2010
Young urban movement project: Som draknästet, utan TV-kameror
Det här är ett jättentressant projekt. Som Draknästet, men utan TV-kameror.
Ett 20-tal ungdomar som bor i förortsområden väljs ut i projktet och varje blivande företag får stöd från näringslivet (marknadsundersökningar, kommunikationsbyråetc) som om de vore ett företag med sådana resurser. Deloitte, KPMG, Mannheimer & Swartling är med från näringslivet.
En liknande verksamhet finns redan i Botkyrka och kommer nu att startas i Malmö och Helsingborg. Erfarenheten från Botkyrka är väldigt positiv. Totalt satsas 4 Mkr med pengar från kommunerna i Helsingborg och Malmö utöver de pengar som kommer från Region Skåne. På sikt är tanken att verksamheten ska vara självfinansierad, genom att entreprenörerna betalar tillbaka när deras företag växer.
Jag tror mycket på detta. Det är inte arbetsmarknadsprojekt för arbetslösa, utan riktar sig till unga människor med kreativa tankar och entreprenörskap. Problemet är ofta bristen på nätverk. YUMP försöker hantera dessa problem.
Alla är dock inte för projektet. Sverigedemokraterna, som är representerade i nämnden, röstade emot. Vi ska jaga utanförskapet, inte invandringen. Politiska initiativ som syftar till att lösa problemet med bristande integration motarbetas alltid av Sverigedemokraterna under parollen "det diskriminerar svenskar". Men den kritiken håller inte. YUMP riktar sig nämligen till alla i förortsområden och är inte baserat på om du eller dina föräldrar är födda i ett annat land. Och när blir man egentligen svensk enligt Sverigedemokraterna? Zlatan är ju inte riktigt svensk i SD:s tappning.