- Kostnaden för passageavgiften borde tas av Skånska skattebetalare och inte av resenärerna. Det skulle göra att resenärens avgift inte blir så stor. Det anförs bland annat av Moderaten Olof Lavesson "Endast 37,8% av kollektivtrafiken i Skåne är skattesubventionerad, att jämföra exempelvis 52,8% i Västra Götalandsregionen och 50,7% i Stockholm. Snittet för riket är 50,2%." Jag tycker att det är ett märkligt argument. Det är vi som direktvalda politiker i Skåne som bestämmer hur stor andel av kollektivtrafiken som ska vara skattefinansierad, inte Sveriges riksdag. Och eftersom antalet resenärer i den skånska kollektivtrafiken har fördubblats sedan 1999, samtidigt som många andra delar av Sverige haft obenfintlig resandeutveckling är det svårt att anföra att den lägre skattefinansieringen skulle vara dålig för kollektivtrafiken i Skåne. Som jag har framfört tidigare har jag ingenting emot att vi satsar mer skattepengar på kollektivtrafiken, men då ska det vara kopplat till en kvalitetsförbättring för resenäreren (t.ex. fler avgångar och bättre information). För 2011 satsar Region Skåne 240 Mkr mer på kollektivtrafiken än föregående år. Det är en ökning på närmare 20 procent från ett år till ett annat.
- Resenärerna ska betala, bron ska inte subventioneras. Jag delar helt denna uppfattning och det är precis så det är idag. Se tidigare inlägg här Från artikel i Sydsvenskan: "Skånska skattebetalares pengar har i decennier använts i den statliga infrastrukturen. Utöver Öresundsbron kan Citytunneln, utbyggnad av pågatåg nordos, dubbelspår mellan Malmö och Lund med flera nämnas. Enligt den utredning som gjordes av riksdagens utredningstjänst så betalar skåningarna mest pengar per invånare för infrastruktur. Av de 29 miljarder i extern finansiering som mellan 1993-2008 i Sverige användes till infrastruktur har skåningarna stått för 60 procent eller drygt 15000 per invÂnare. Detta kan ställas i relation till de dryga 4000 per invånare som Stockholm bidragit med under samma period."
tisdag 21 december 2010
Argumenten för passageavgifter på Öresundsbron övertygar inte
söndag 19 december 2010
Låt Öresundspendlarna vara ifred: bort med passageavgift på bron
fredag 26 november 2010
Unikt projekt skapar jobb för unga inom idrotten
tisdag 23 november 2010
Fler företagare i vården skapar nya möjligheter
Verksamheten kommer att bedrivas tillsammans med Företagarna Syd, Almi och Vårdföretagarna.
800 000 kronor satsas på projektet.
måndag 22 november 2010
Presentation av Region Skånes budget för 2011: Satsningar trots ansträngt ekonomiskt läge

fredag 19 november 2010
Idrottens unga jobb; visst kan Zlatan skapa jobb
I egenskap av ordförande i Region Skånes arbetsgrupp för ungdomars inträde på arbetsmarknaden medverkade jag igår på en konferens på temat ”Idrottens unga jobb”. På konferensen medverkade idrottsledare, företagare, kommunföreträdare och arbetsförmedlare.
Jag tror att vi kan använda idrotten som ett sätt att skapa nya jobb och skapa nätverk för ungdomar i jakt på arbete. Den arbetslöse 22-åringen som på dagtid är inskriven på arbetsförmedlingen är samtidigt på kvällen idrottsledare för barn och unga eller själv aktiv idrottsutövare. Idrotten ger också människor viktiga kompetenser. Många idrottsledare runt om i Skåne tar ett stort ansvar för ungdomars sociala utveckling och etablering i vuxenvärlden.
Ungdomar är en viktig resurs för idrottens verksamhetsutveckling och kan tillföra ny och aktuell kunskap i många avseenden. Skånes idrottsföreningar och hela den övriga sportsektorn är en mer omfattande verksamhet än vad man kan tro. Sportbranschen genererar ekonomisk omsättning och skapar arbetstillfällen. Tänk Zlatan och Handbolls-VM. Tänk företag som säljer utrustning till idrottsutövare.
Genom idrotten kan unga människor få nätverk och kontakter och samtidigt utnyttja färdigheter som är gångbara på arbetsmarknaden. Därför startar Region Skåne och Skåneidrotten ett samarbetsprojekt med syftet att skapa 1000 nya jobb för unga i Idrottssektorn.
torsdag 28 oktober 2010
Citytunneln skapar ett nytt kollektivtrafiklandskap i Skåne
måndag 25 oktober 2010
Nya utmaningar som ansvarig för kollektivtrafiken i Skåne
I helgen fick jag förtroendet från Folkpartiets medlemmar som regionråd med ansvar för kollektivtrafikfrågor. Jag kommer att ta över ansvaret för kollektivtrafiken i Skåne som ordförande i Region Skånes kollektivtrafiknämnd.
Här är några av mina utgångspunkter i mitt arbete:
- Kollektivtrafiken spelar en nyckelroll för att lyckas med ambitionen att minska vår klimatpåverkan.
- Genom en utbyggd kollektivtrafik kan vi göra Skåne rundare genom att korta pendlingstider och göra det ännu enklare att bo och arbeta på olika orter.
- I de större städerna spelar kollektivtrafiken en stor betydelse som en del i att minska biltrafiken (föroreningar och buller) och hantera trängselproblem. En prioriterad fråga under de kommande åren är att se till att det kommer till stånd språvagnstrafik i Malmö, Lund och Helsingborg.
- Resenären ska vara i fokus. Det kan handla om att skapa ett gemensamt trafiksystem i södra Sverige som Handelskammaren föreslår i dagens Sydsvenskan. Men det handlar också om att ha lösningar som använder ny teknik och där integriteten värnas
- Målet är att antalet resenärer i kollektivtrafiken ska fördubblas till 2020. Om kollektivtrafiken ska ta marknadsandelar av bilen måste vi satsa på kvalitet där tågen och bussarna går i tid. Ett första steg är att Region Skåne utser en särskild förhandlingsperson som sköter kontakterna med Trafikverket för att påtala behovet av satsningar i Skåne, eftersom det får effekter i hela tågsystemet.
fredag 24 september 2010
Folkpartiets prioriteringar för de kommande fyra åren i Region Skåne
Det har varit en turbulent vecka. I Region Skåne visar det preliminära valresultatet från valnatten att Folkpartiet behåller positionen som det näst största partiet i det femklöversamarbete som vi medverkat i den senaste mandatperioden.
Här är några av våra prioriteringar för de kommande fyra åren och inför förhandlingar med de andra partierna i femklövern.
- Hälsovalet har varit den överlägset största frihetsreformen i Region Skåne under den gångna mandatperioden. Folkpartiet vill nu utveckla Hälsovalet genom att satsa en kvarts miljard och det är de äldre skåningarna som ska prioriteras. Satsningen innebär ett rejält lyft för vården nära de äldre patienterna. De äldre måste känna sig trygga med att de kan få den vården de behöver i rätt tid. Då är vården nära medborgaren helt avgörande. Vi vill se mer av vård i hemmet och vi vill införa hälsosamtal för de äldre samt mobil röntgen i hela Skåne.
- Låt privata aktörer ta ansvar för Ängelholms sjukhus och Hässleholms sjukhus. En mångfald av vård är alltid det bästa. Offentligt och privat driven vård har mycket att lära av varandra. Det finns till exempel mycket goda erfarenheter från Simrishamn där en upphandling har blivit mycket lyckad. Det är viktigt att låta en privat aktör utföra vård på dessa två sjukhus för att utveckla den skånska sjukvården.
- Satsa på kollektivtrafiken för att skapa klimatsmarta transporter.Tågen måste gå i tid. Kvaliteten måste hamna i första linjen. Vi vill utse en speciell förhandlingsperson som ska ha till uppgift att förhandla med Trafikverket. För att nya grupper ska välja tåget istället för bilen vill vi prioritera snabbt införande av möjligheter att ringa och surfa från de skånska tågen.
- Region Skåne ska ta på sig ledartröjan för att göra Barsebäck till en arena för forskning och utveckling i klimatforskning. Det stängda kärnkraftverket i Barsebäck är en symbol för en misslyckad energipolitik. Genom att göra området till en forskningsplats för t.ex. kärnkraftstekniker skulle man kunna vända på misslyckandet till hopp och framtidstro.
lördag 18 september 2010
Tre personliga vallöften; lärlingsjobb, integritet på bussen och utbildning ska löna sig
- Satsa på lärlingsjobb i Skåne. Jag tror att lärlingsjobb är en del av lösningen på ungdomars svårigheter att hitta jobb, se tidigare inlägg här. Vi har många lärdomar att dra av Danmark. Därför bör Region Skåne snarast inleda ett samarbete med den danska sidan för att dra lärdomar kring hur lärlingsjobb kan införas i Skåne.
- Värna integriteten, även i kollektivtrafiken. Det ska inte vara möjligt att lagra information som är identifierbar i några databaser. Enligt min mening är det viktigt att resenären ska ha rätt att säga nej till att reseinformation - även i avidentifierbar form - lagras. Se tidigare inlägg Integriteten måste värnas- även när vi köper bussbiljett
- Det ska löna sig att utbilda sig. Den som disputerar eller vidareutbildar sig måste få betalt för sin ansträngning. Region Skåne bör därför ta fram en handlingsplan och strategi som syftar till att utbildning ska löna sig för de som arbetar i Region Skåne.
fredag 17 september 2010
Folkpartiet vill se ett modernare, grönare och smartare Skåne
- Satsa på vårdcentralerna. En hög tillgänglighet i sjukvården som bedrivs nära medborgaren är också en förutsättning för att skåningen ska hamna rätt i vårdapparaten och att ingen hamnar på akuten i onödan. Vi vill därför satsa en kvarts miljard på vårdcentralerna under den kommande mandatperioden.
- En väl utbyggd kollektivtrafik gör det möjligt att bygga ett hållbart samhälle. Punktligheten måste bli bättre. Spårvagnar i de större städerna gör kollektivtrafiken attraktivare. Skapa en Öresundstaxa så att det blir billigare att pendla över bron.
- Satsa på infrastrukturen, även för den nya tekniken. Vi driver på för att skapa ett öppet stadsnät i Skåne, se här
- Det ska löna sig att utbilda sig. Vi vill ta fram en handlingsplan som syftar till att säkerställa att utbildning lönar sig för den som arbetar i Region Skåne.
- Satsa på det glömda Sverige. Satsa på missbruksvård.
- Gör Barsebäck till ett centra för energiforskning, se tidigare inlägg här
- Motarbeta Gränshinder i Öresundsregionen
- Fortsätt satsningen på biogas och andra förnyelsebara energislag. Företag inom miljösektorn är framtiden, se här
torsdag 16 september 2010
Modernisera Region Skåne genom att använda den nya tekniken
Idag presenterar vi rapporten ”Modernisera Region Skåne”. Region Skånes verksamheten är idag inte tillräckligt serviceorienterad och vi tror att den nya tekniken kan lösa många av de här problemen. Människor använder sig idag av Internet som en del av sina liv. Vi måste därför anpassa oss till medborgarnas krav. Region Skåne måste ta ett samlat grepp för att få ett ordentligt genomslag för användandet av ny teknik i förbättringar för den enskilde.
Några av förslagen:
- Ett förslag handlar om att utveckla betalsystemen i vården och bokningen av tider i den skånska vården. Tanken är att automaterna ska underlätta för patienterna som snabbt kan anmäla sig istället för att sitta i lång kö. Ett annat förslag sätter tidsbokning på Internet på agendan. För de patienter som gillar och kan hantera självbetjäning vill vi införa betal- och registreringsautomater på våra sjukhus och vårdcentraler. Det skulle spara mycket onödig väntetid för patienterna och när det gäller att skapa effektiva betalsystem har vi mycket att lära av Bilprovningen och IKEA.
- Det borde vara självklart att man på 2010-talet kan boka sin sjukhustid på nätet. Det sparar tid för både patienter och personal.
- Inför en jämförelsesajt på nätet där man kan jämföra olika vårdcentraler.
- Man måste också kunna koppla upp sig på våra skånska tåg och bussar. Kontrasten är slående mot Danmark, se Sydsvenskan
- Om patientsäkerheten kan säkerställas ställer sig Folkpartiet också positiva till att se över möjligheten att använda sig av IT-system med öppen källkod. Det finns stora vinster genom att använda öppen programvara där medborgarna kan vara med och medverka till att göra IT-tjänsterna mer användarvänliga. I mitt arbete som forskare använder jag mig av statistikprogram som bygger på öppen källkod där forskare utvecklar programmen till gagn för andra användare. Syftet är att göra forskningen bättre. Jag är övertygad om att samma logik gäller för sjukvården.
onsdag 15 september 2010
Värna rätten att välja vårdcentral
Barsebäck och Skåne bör bli centra för kärnkraftsutbildningar
Barsebäcksverket står som ett monument över en misslyckad svensk energipolitik. Låt oss se möjligheterna med anläggningen. Ett icke aktivt kärnkraftverk, som Barsebäck, ger stora möjligheter för utbildning och forskning kring kärnteknik och säkerhetsfrågor. I min vision utbildas framtidens kärnkraftstekniker i Skåne och med Barsebäck som grund. Läs mer om förslaget här
Det är en fråga om regional utveckling och hur vi ser till att det finns kvalitativa utbildningar i Skåne som både har bäring på vår egen energipolitik och som har globala ambitioner.
tisdag 14 september 2010
Spårvagnar utvecklar kollektivtrafiken

Jag har i valkampanjen fått flera frågor på temat varför spårvagnar förespråkas framför andra alternativ. Kan man inte nå samma miljöeffekt genom att ha trådbussar eller gasdrivna bussar? Det är riktigt att det ur ett miljöperspektiv finns likvärdiga alternativ till spårbunden trafik. Det pågår idag ett arbete kring att öka antalet biogasdrivna bussar för att skapa mer klimatsmarta transporter i Skåne och Lund.
Men det starkaste skälet till spårbunden trafik är kollektivtrafikens utveckling. Resandet i kollektivtrafiken har utvecklats kraftigt sedan Lundalänken togs i bruk. Ett problem idag är att bussarna är i vägen för varandra, vilket får till följd att busstrafiken inte blir ett effektivt färdsätt för resenären. Spårvagnstrafik har större kapacitet och kan möta medborgarnas förväntningar på en bekväm och snabb kollektivtrafik. Målet är att fördubbla antalet resenärer i kollektivtrafiken till 2020. Det kan ske genom att nya resenärer lockas till kollektivtrafiken genom moderna spårvagnar.
I Skåne bedriver Region Skåne och Malmö, Lund och Helsingborgs kommun ett gemensamt arbete för att få till spårvagnstrafik, se tidigare inlägg. I valrörelsen har många alternativ till finansiering diskuterats, men faktum är att det mycket väl kan lösas utan att vi behöver förlita oss på staten. Genom finansiering via Europeiska Investeringsbanken kan infrastrukturen byggas, se Skånskan
måndag 13 september 2010
Sydsvenska Cancercentrum bra för den regionala utvecklingen i Skåne
onsdag 8 september 2010
Ny lokaler för vårdcentralen i Södra Sandby
Att hitta en lösning med bättre arbetsmiljö för Vårdcentralen i Södra Sandby har varit en viktig men svår fråga att lösa. Nu finns förslag på en lösning på de dåliga arbetsmiljöproblemen på vårdcentralen i Södra Sandby. Vårdcentralen kommer att finnas kvar i centrumhuset och flytta in i folktandvårdens lokaler. Folktandvården flyttar till en ny, större lokal.
Det finns de som ropar efter en nybyggd vårdcentral. En ny vårdcentral enligt tidigare förslag skulle ha inneburit en hyreshöjning på 400 procent! Det har inte varit ekonomiskt hållbart för vårdcentralen att bära en sådan kostnad. Det vore inte att värna om våra skattepengar att medverka till en sådan chockerande höjning.
En bra arbetsmiljö är en förutsättning för ett sunt arbetsklimat. Det här är ett första steg i rätt riktning. På längre sikt hoppas jag att vi kan förhyra en annan lokal som är anpassad till en växande befolkning i Södra Sandby. Jag hoppas att Region Skåne tillsammans med Lunds kommun komma fram till en långsiktig lösning.
Media: Skd Skånskan2 Sydsvenskan
torsdag 2 september 2010
I tidningen Lundagård; Satsa på studentjobb och bättre kollektivtrafik
Bra med spårvagnar i centrala Lund
onsdag 1 september 2010
tisdag 31 augusti 2010
Riv gränshinder och tänk visionärt om Öresund
Jag lyfte särskilt fram följande punkter:
- Sverige och Danmark behöver samarbeta mer, istället för att förhandla. Vi är för små på egen hand i den globala byn.
- Låt pendlaren skatta var man vill. Det skulle bland annat lösa problemet med det sk extrajobbsförbudet, se tidigare inlägg här
- I dagens takt kommer Öresundbron vara betald (av resenärerna) tidigare än beräknat. Använd överskottet till att satsa på ny infrastruktur i regionen och/eller till lägre biljettpriser.
- Skapa på sikt ett Öresundsparlament där indirekt eller direkt valda poltiker beslutar om för Örsund gemensamma frågor.
måndag 30 augusti 2010
Debatten om Burka i skolan behövs
fredag 27 augusti 2010
Klart att man ska ha rätt att arbeta längre
måndag 23 augusti 2010
Låt privata aktörer driva sjukhus i Skåne
- Ingen vet bättre än de som arbetar i vården hur sjukvården utformas bäst i praktiken och att makten i sjukvården därför ska ut till medarbetarna. På så sätt skapar vi den mångfald av arbetssätt som eftersträvas.
- Vi lever allt längre. Den åldrande befolkningen ställer samtidigt sjukvården inför stora utmaningar, se här och här För att kunna möta medborgarnas motiverade krav på hög kvalitet och god tillgänglighet måste vi använda våra gemensamma resurser så effektivt som möjligt. Privata alternativ erbjuder oftast lägre kostnader och nöjda patienter, se här och här
- Jag tror att Sverige har möjligheten att bli ledande i Europa när det gäller sjukvård som en exportvara. Att det finns sådana möjligheter framgår av denna rapport från Regeringens Globaliseringsråd. Redan idag har ju just Hässleholms sjukhus en sådan ledande ställning när det gäller ortopedi och höft- och ledoperationer. Det kan utnyttjas bättre i framtiden, inte minst av en privat aktör.
Media: Sydnytt Norra Skåne HD