måndag 12 december 2011
Ny spelare kör Öresundstågen
Media
Sydsvenskan
tisdag 29 november 2011
Förbättra situationen för Öresundspendlare
När det gäller frågor om socialförsäkringar där pendlar kommer i kläm mellan nationella regler behöver något göras. Ett förslag som jag har lanserat i Sydsvenskan är att "skapa ett särskilt EU-system som ansvarar för att intjänade rättigheter i ett land följer individen när denna lämnar för ett annat land."
Det kan finnas praktiska problem med Frank Jensens förslag. Men det är positivt att danska politiker visar ett engagemang för frågorna som vi tidigare har saknat. Helt klart ett steg i rätt riktning.
Media
Sydsvenskan
torsdag 24 november 2011
Gör om arbetsmarknaden så att fler kommer in
Receptet mot detta har jag skrivit om tidigare här på bloggen och utvecklar ytterligare i dagens artikel i tidningen. Genom en höjd arbetslöshetsersättning, högre flexibilitet i anställningslagen och en ökad satsning på lärlingssystemet kan vi börja förbereda Sverige för en kompetenshöjning.
fredag 11 november 2011
Hyrcyklar är bra för kollektivtrafiken
I framtiden tänker jag mig ett system med ”hyrcyklar” (Rent n bike) där den som pendlar mellan exempelvis Kävlinge och Malmö tecknar ett tillval på sitt jojokort som berättigar till en hyrcykel som tar pendlaren från stationen till arbetsplatsen. Det är en effektivare lösning än att ta med den egna cykeln ombord. Dessutom skapar det kortare pendlingstider för den som idag inte bor eller arbetar nära en station eller en hållplats."
Det ska bli spännande att följa Marcus Ljungqvist när han tillsammans med ”blogg-grannen”, Christian Fasth, ska åka Öresund runt med cykel och "titta på tillgängligheten och användarvänligheten när det kommer till att parkera cykeln vid stationerna".
Tidigare blogginlägg:
Hyrcyklar utvecklar kollektivtrafiken
tisdag 1 november 2011
Kunderna i Södra Sverige får betala för stängningen av Barsebäck
Någon anför att det blir precis som med bostadsmarknaden - när utbudet sjunker ökar priserna. Men jämförelsen haltar. Staten bygger inga bostäder, men har genom politisk beslut (stängningen av Barsebäck) minskat produktionen i södra Sverige och därmed påverkat hur priserna blir.
Dessutom har den statliga aktören, Svenska Kraftnät, som ska säkerställa att det går att flytta el till områden med liten egen produktion (överföringskapaciteten) inte fått tillräckliga muskler att genomföra detta.
Det blir uppenbart att priset för stängningen av Barsebäck börjar bli högt, både för Sverige i allmänhet och Södra Sverige i synnerhet.
SvD, Sydsvenskan, SkD
torsdag 6 oktober 2011
Lär av Danmarks arbetsmarknad
Allting tyder på att frågan om arbetsmarknaden (Flexicurity och LAS) blir en av de stora stridsfrågorna på Folkpartiet landsmöte nästa helg.
Det finns en stor kraft i att ge arbetsmarknadens parter större ansvar och befogenheter att hantera arbetsmarknadsfrågor. Före LAS införande på 1970-talet hanterade parterna detta på ett mycket förtjänstfullt sätt.
Media
|
fredag 23 september 2011
Skånes näringsliv behöver arbetskraftsinvandring
Saxat från artikeln:
torsdag 15 september 2011
Sverige har mycket att lära av den danska arbetsmarknadsmodellen
Media
DN, Sydsvenskan
torsdag 8 september 2011
Det behövs nya sätt att finansiera infrastruktur
Det är ingen dum tanke, som fler gillar, se Liberaldemokraterna Idag tillåter inte reglerna att infrastruktur lånefinansieras. Det finns en del som menar att reglerna bör luckras upp, men då finns risken - precis som Lindbeck antyder - att förtroendet sjunker när en kraftig lånefinansiering ger budgetunderskott.
Detsamma kan även gälla för kommuner. Om man är mån om en lokal infrastrukturinvestering som inte helt täcks av statliga medel bör man sälja egendom i form av kommunal bolag för att satsa i lokal infrastruktur.
onsdag 7 september 2011
Kompetensförsörjning är en stor framtidsfråga
torsdag 1 september 2011
Gräddfil för kollektivtrafik är bra oavsett om det är spårvagn eller buss
tisdag 30 augusti 2011
Positivt att fler talar sig varma om järnvägen
Jag är en riktig tågfantast. Därför är jag glad över att regeringen idag föreslår en kraftfull satsning på infrastruktur under de kommande två åren. Sammanlagt uppgår satsningen till 5 miljarder varav 3,6 miljarder kronor till järnvägen.
Det är glädjande att regeringen tydligt markerar att järnvägen ska prioriteras och att storstäderna står i fokus. Med tanke på att kostnaderna för trängsel och förseningar i Skåne uppgår till 2 miljarder bör Skåne vara högt prioriterat. En utbyggd infrastruktur är grunden för stärkt konkurrenskraft både storstädernas arbetsmarknadsregioner och för landsbygden.
Regeringens förslag betyder en satsning på infrastruktur i Skåne som troligen omfattar närmare 1 miljard kronor. Det ökar möjligheterna att få till stånd pågatågstrafik mellan Eslöv och Helsingborg genom upprustning av Marieholmsbanan, men framförallt att högre standard på järnvägsnätet. Det är alldeles uppenbart att detta inte prioriterats under en längre tid.
Media: Sydsvenskan DN SvD
onsdag 18 maj 2011
Danmarks förslag om gränskontroller är helt fel
torsdag 12 maj 2011
Hyrcyklar utvecklar kollektivtrafiken
Det är därför en angelägen politisk uppgift att göra det enklare att kombinera resan i kollektivtrafiken med cykeln. Sedan länge är det möjligt att som resenär ha med sig sin cykel på tåget. Men det är inte realistiskt att tro att det finns plats för väsentligt fler cyklar ombord samtidigt som resandet ökar kraftigt. Redan nu kan vi se en ”Citytunnel-effekt” som visar att 14 procent fler resenärer åker med tåg än 2010.
I framtiden tänker jag mig ett system med ”hyrcyklar” (Rent n bike) där den som pendlar mellan exempelvis Kävlinge och Malmö tecknar ett tillval på sitt jojokort som berättigar till en hyrcykel som tar pendlaren från stationen till arbetsplatsen. Det är en effektivare lösning än att ta med den egna cykeln ombord. Dessutom skapar det kortare pendlingstider för den som idag inte bor eller arbetar nära en station eller en hållplats."
söndag 8 maj 2011
Teknisk utveckling är inte ett argument mot spårvagnar
onsdag 4 maj 2011
Spårvagnar och bussar behövs för att fördubbla kollektivtrafiken
onsdag 27 april 2011
Öresundstågen är jobbpolitik
"Politiker i Sverige och Danmark har ett gemensamt ansvar för ett fungerande trafiksy stem i Öresundsregionen. Jag vill behålla och utveckla det unika kollektivtrafiksystem där man i Kävlinge kan köpa en biljett som är giltig inte bara till Köpenhamn utan även i Köpenhamns stadstrafik. Med Citytunneln möjliggörs fler avgångar och kortare restider för den Lundabo som arbetar på Kastrup. På så sätt skapas en gemensam arbetsmarknad i Öresundsregionen.
Svensson Smith menar att Region Skåne borde ha insett att DSB First anbud var för lågt. Jag konstaterar att en svensk förvaltningsdomstol, när upphandlingen överklagades, gjorde bedömningen att det inte förelåg skäl att ifrågasätta valet. Jag tror att många skåningar hade ställt sig frågande till om vi som huvudman hade överprövat en svensk domstol.
Jag är lika bekymrad över bristande punktlighet som danska politiker. Grundproblemet är att järnvägsunderhållet i Sverige har försummats under lång tid. Först 2008 var statens me del till investeringar och underhåll i infrastrukturen för järnväg på samma nivå som 1995, justerat för inflation. För detta har även Karin Svensson Smith ett ansvar, då hon som riksdagsledamot under perioden 1998–2006 stödde nio statsbudgetar signerade Göran Persson."
fredag 8 april 2011
Resenären med Öresundstågen ska inte behöva byta tåg på väg till Danmark
Idag träffar undertecknad den danske trafikministern Hans Christian Schmidt (V) med anledning av hans förslag att kapa Öresundstågstrafiken så att resenären till Danmark behöver byta i Lund eller Malmö. Se tidigare inlägg här
Givetvis kommer även frågan om situationen för DSB First att diskuteras.
Hur är det egentligen med punktligheten?
- Under perioden 2009 – 2011 har punktligheten (definierat som rätt tid + 3.59 minuter) varit ganska likartad i båda riktningarna. Mot Danmark är punktligheten i genomsnitt 73,4 % och mot Sverige är punktligheten 74,2 % under perioden.
- Punktligheten har periodvis varit sämre från Damark (2009) och tidvis sämre från Sverige (2010). Men under de perioder då punktligheten från Danmark varit sämre har vi inte skickat arga brev till våra politiska kollegor i Danmark.
Hur har det sett ut under mars månad?
- Summeras alla förseningsminuter på alla tåg när de passerar mitt på Bron var tågen i snitt under mars månad från Sverige 3 minuter försenade och från Danmark 2,4 minuter försenade. Det är alltså små skillnader när vi nu lämnar vintern bakom oss.
- Det går åt rätt håll. Punktligheten mot Danmark har ökat från 69 % till 75 % under perioden januari – mars. Hittills i april är utfallet ca 80 %. Punktligheten mot Sverige har ökat från 72 % till 88 % under perioden januari – mars. Hittills i april är utfallet ca 88 %.
- Det går att klara det uppsatta målet. Såväl den 29 mars och 5 april var över 90 procent i rätt tid mot Danmark.
Vilka åtgärder har vidtagits?
Det är framförallt två åtgärder som är viktiga:
1) Det finns sedan februari ett bemannat reservtåg (2 tågsätt) i Malmö som sätts i trafik vid försening som är större än 6 minuter när tåget anländer Lund. På så sätt undviker vi att Malmöpendlaren drabbas av förseningar från Blekinge och Halland.
2) Det andra är att de snabbare Öresundstågen prioriteras före pågatåg, så att de inte ska behöva bli ännu mer försenade av de långsammare pågatågen.
Ministern skriver i sitt brev att tågtrafiken borde brytas i Malmö eller Lund så att resenärer från norr får byta för att ta sig till Danmark. Men det är just mellan Malmö och Lund som tågen ofta förlorar tid. Det är här problemen är som störst, på grund av bristande kapacitet och att Citytunneln ännu inte är kopplad till Ystadbanan. Det sker flera åtgärder för att förbättra kapaciteten mellan Malmö och Lund, t.ex. 4 spår mellan Malmö och Arlöv. Ministerns förslag löser därmed inte grundproblemet. Dessutom bryter det mot tanken om ett enhetligt och sammanhållet system.
De åtgärder som genomförts och återstår att genomföra bedöms räcka för att nå målet om 90% punktlighet till 1 juni. Vi kommer på mötet presentera att det går bättre och utförda och planerade åtgärder för att nå bättre punktlighet. Resenären från Helsingborg, Älmhult eller Kristianstad ska inte behöva byta i Sverige för att ta sig till Kastrup eller Köpenhamn.
Media
torsdag 3 mars 2011
Helt rätt med arbetskraftsinvandring och att gömda får rätt till skola och sjukvård
söndag 27 februari 2011
Visst kan Folkpartiet bli Sveriges nya företagarparti
fredag 25 februari 2011
Danske trafikministern tänker fel
onsdag 2 februari 2011
Avgiftsfri kollektivtrafik lockar inte över bilisterna
Idag presenterar Vänsterpartiets partiledare Lars Ohly ett förslag om gratis kollektivtrafik i Skåne. Förslaget missar målet.
Forskningen visar att gratis kollektivtrafik inte lyckas locka nya resenärer, utan får bara de som redan åker kollektivt att åka mer. Exemplet Danmark här Slutsatsen i studien är att resandet i städer eller stadsområden ökar kraftigt men endast en liten del kommer från tidigare bilister (20-30 %). Resten är nya resor av dem som redan tidigare åker kollektivt samt tidigare gående och cyklister. Man konstaterar att eftersom enbart 2 av 10 bilar försvinner är åtgärden inte samhällsekonomisk lönsam.
För att locka fler bilresenärer måste kollektivtrafiken bli mer attraktiv genom bättre och tillförliga tåg, fler avgångar och kortare restider men också genom förbättrad realtidsinformation vid perronger och hållplatser. Genom att göra kollektivtrafiken attraktiv får vi fler att välja bort bilen och får en positiv miljöeffekt.
Den som läser bloggen vet att jag arbetar för att fördubbla antalet resenärer i kollektivtrafiken till år 2020. Det kräver fortsatt stora satsningar, i Skåne i miljardklassen. Till skillnad från Lars Ohly har jag ingen egen sedelpress.
söndag 30 januari 2011
Glädjande att kollektivtrafiken i Skåne lockar fler resenärer
Idag höll jag i mitt första sammanträde som ordförande i Region Skånes kollektivtrafiknämnd. Stämningen var mycket god. Samtidigt presenterades nya siffror över resandestatistiken för 2010. Än en gång (för11e året i rad) är skånsk kollektivtrafik på uppåtgående. Trots två tuffa vintrar och försenad leverans av nya pågatåg ökar antalet resor med hela 6 procent till totalt 137 miljoner resor.
Resandet med stadsbuss (grön buss) ökar dramatiskt och regionbusstrafiken (gul buss) utvecklas fantastiskt i Helsingborg och Lund. Tyvärr minskar antalet tågresor över Öresundsbron. Gissningsvis är det kopplat till att arbetsmarknaden i Danmark inte är lika stark som tidigare. Men det är fortfarande 20 000 personer som pendlar över bron dagligen.
Det är mycket glädjande siffror för skånsk kollektivtrafik. Det visar på att många människor aktivt tar ställning för att kollektivtrafiken och att allt fler inser att det är bekvämt och enkelt att använda kollektivtrafiken. Målet är att antalet resenärer ska öka med nästan 10 procent under 2011, som en effekt av att restiderna blir kortare och avgångarna fler tack vare Citytunneln. Har den skånska kollektivtrafiken en resandeutveckling på 6 procent ett år med två tuffa vintrar och utan Citytunnel gör jag bedömningen att vi har goda möjligheter att vår målsättning. Det betyder i sin tur att kollektivtrafiken tar marknadsandelar från bilen.
Media
Helsingborgs Dagblad, Kristianstadsbladet
Informationen till resenärer måste bli bättre
"Den som har en smart mobil kan idag få den senaste trafikinformationen och följa det aktuella tåget. Men det är inte rimligt att man skall behöva ha en avancerad mobiltelefon för att få uppdaterad information. När man står på perrongen i Lund vill man veta om det försenade tåget lämnat Hässleholm. Den fördröjning som finns innan informationen når tavlorna på stationen är inte godtagbar. Därför kommer jag omgående att ta ett initiativ för att informationstavlorna på stationerna skall leverera den allra färskaste informationen och uppdateras i realtid."
tisdag 25 januari 2011
Medborgardialog stärker demokratin

"Alltför ofta har medborgardialogen ägt rum utifrån att politiker har en samhällelig penningpåse som skall delas ut till olika intressenter. Det politiska samtalet reduceras till en dialog mellan givare och mottagare. Istället borde vi försöka skapa en förutsättningslös dialog där politiker och medborgare är jämbördiga. Det är en politikerroll som är anpassad till den medvetne medborgarens krav och nya generationers förväntningar."
Kritiker menar att detta arbetssätt riskerar att sudda bort de ideologiska skiljelinjerna och att ansvarsutkrävande kan försvåras.
Men intrycket är att uppsökande aktiviteter och en förutsättningslös dialog inte begränsar medborgarnas benägenhet att vilja rösta utifrån ideologiska utgångspunkter på valdagen. Det är min övertygelse att en ökad medborgardialog leder till ett ökat förtroende för demokratin som helhet, vilket i sin tur ökar viljan att använda sin rösträtt.
fredag 21 januari 2011
Pinsamt att resenärer luras av felaktig information
Jag har tidigare, på bloggen och i andra sammanhang, uttryckt frustration över den bristande informationen. Se även dagens Skånska Dagbladet med anledning av "nytt rekord i resegaranti"
Hur ska då problemen hanteras? Ett första steg är givetvis att på ett bättre sätt använda den nya tekniken så att människor utan Smartphone kan se aktuell tåginformation. Informationen finns bevisligen tillgänglig, den som har installerat applikationer som te.x. Tåglägen vet att så är fallet. Nästa steg är att samma information finns tillgänglig på perronger och bland tågpersonal (exempelvis genom att de utrustas med en smartphone).
Jag är helt övertygad om att Trafikverket gör sitt bästa för att hantera situationen. Men det är pinsamt att vi 2011 inte har bättre utvecklade system.
torsdag 13 januari 2011
Att vi kan spela på tågförseningar visar på behovet av en HH-förbindelse
onsdag 12 januari 2011
Utmaningar för kollektivtrafiken i Skåne
